Mykóza nehtů

19.09.2013 10:31

 

Mykóza nehtů patří k těm onemocněním, které sice nemají závažné následky, ale léčí se velmi obtížně a zdlouhavě. Nicméně i toto onemocnění může způsobit závažné komplikace.

Mykóza nehtů se odborně označuje jako onychomykóza. Může být způsobena různými mikroorganismy, mezi nejčastější původce patří dermatofyta, která jsou řazena mezi houby. Mezi další původce patří jiný druh hub, saprofytické houby či kvasinky. Tyto mikroorganismy pronikají do nehtového lůžka. Diagnózu může přesně stanovit pouze mykologické vyšetření u kožního lékaře. Odborníci uvádějí, že asi polovina všech onychomykóz je způsobena houbami.



K charakteristickému obrazu onemocnění patří deformovaný nehet, žlutě zbarvený v dolní okraj. Tuto žluté zbarvení je dáno tím, že mykóza ničí základní stavební kámen nehtů – keratin. Což se dále projevuje ztluštěním nehtu, jeho olupováním až deformací. Nebezpečí komplikací spočívá v tom, že infekce může být přenesena na jiné části těla a u diabetiků může dojít až ke gangréně prstů.



K rozvoji nemoci přispívá i to, že v naší populaci vzrůstá podíl lidí s oslabeným imunitním systémem. Odborníci totiž uvádějí, že snižování imunity může zvyšovat riziko infekce původci mykózy nehtů. Je tudíž dobré užívat doplňky stravy, které mohou podporovat imunitu nebo konzumace přípravků obsahující probiotika nebo potravin, které je obsahují. Z hlediska složení stravy je doporučováno vynechat slazené nápoje a také pečivo obsahující bílou mouku. Obě tyto složky potravy mohou podporovat vznik infekce.



Je třeba ovšem myslet i na prevenci a vědět, že zvýšené riziko je v prostorách, kde pohybuje více osob bez obuvi, jako jsou koupaliště, bazény, sauny a podobně. Také je třeba se vyhnout nošení neprodyšného oblečení a obuvi, protože tím se pod nimi vytváří teplé a vlhké prostředí, kde se původcům infekce daří. Onychomykóza je také důsledkem špatného prokrvení nohou.



Možností, jak se bránit mykóze nehtů, je více. Na nehtové mykózy se dá použít přípravek Nailner repair tyčinka na nehtové mykózy. Obsahuje látky, které přemění prostředí nehtu tak, že je nepřátelské vůči vyvolávajícím mikroorganismům. Tuto tyčinku lze použít jak na nehty nohou, tak na nehty rukou. Pokud se plíseň zatím vyskytuje mezi prsty či na ploskách nohou, je třeba dbát na to, aby nezasáhla nehtová lůžka. Zde lze aplikovat přípravek Biodeur - chytrá houba. Mikroorganismy v tomto přípravku obsažené pronikají svými vlákny do buněk parazita a čerpají z nich živiny potřebné svoji existenci a tím dochází k významnému oslabení původce infekce.

 

Zdroj: www.celostnimedicina.cz



Více informací na: https://www.celostnimedicina.cz/mykoza-nehtu.htm#ixzz2fKFcmBdK