Jak pečovat o nohy diabetiků

19.09.2013 12:38

Cukrovkou trpí stále větší procento populace na celém světě.Toto onemocnění se bohužel projevuje také různými poruchami a poškozením některých orgánů.Typickým příkladem je tzv. diabetická noha, s níž se mohou pedikéři v každodenní praxi setkat. Klienti by je o svém onemocnění měli předem informovat, protože by je měl ošetřovat pouze speciálně vyškolený pedikér za pomoci vydezinfikovaných nástrojů a nejlépe na sucho. Společnost Odel Laboratories s.r.o., provozovatel specializovaného internetového velkoobchodu www.profi-pedikura.cz , připravila ve spolupráci s PharmDr. PAVLOU ŠUBRTOVOU na toto téma odborný článek.

DIABETES MELLITUS je onemocnění lidově nazývané též cukrovka, nebo úplavice cukrová, které za svůj název vděčí vylučování glukózy (cukru) močí. Je vyvoláno absolutním, nebo relativním nedostatkem inzulínu, což mimo jiné vede k vzestupu koncentrace glukózy v plazmě. Podle příčin a průběhu se rozlišují dva základní typy: diabetes I. a II. typu. Ačkoliv dnešní medicína už zná poměrně kvalitní způsoby léčby, stále nedokáže diabetes úplně vyléčit. Stále odchylky metabolismu tak vedou po letech k trvalému poškození organismu a tyto následky se pak označují jako pozdní komplikace diabetu. Poškození postihuje různé orgány a jednou z forem těchto komplikací je i postižení dolních končetin, tzv. diabetická noha. Pojem zahrnuje řadu poruch cévních, nervových, kloubních i kostních, které vznikají působením dvou hlavních faktorů- poškozením nervů a cév. Celou situaci pak zhoršuje infekce a působení tlaku.

Pacient, který v pokročilejších stádiích trpí následkem poruchy nervů oslabením, či úplnou ztrátou citlivosti nohy na dotek, bolest, teplo, chlad či tlak, si může díky své neopatrnosti způsobit poranění, otlak, nebo popálení. Tyto rány vzhledem k poruchám prokrvení dolních končetin hnisají a hůře se hojí. Pokud pacient o své onemocnění nedbá, může postižení nohou vést k rozvoji diabetického vředu a v nejhorším případě až k amputaci končetiny. Jestliže pacient s vysokým rizikem diabetického vředu dodržuje zásady správné péče o nohy a nosí vhodnou obuv, může se této nepříjemnosti vyhnout.

K hlavním zásadám péče o nohy patří každodenní prohlídka nohou se zaměřením na zjištění otlaků, zarudnutí, kožních prasklinek, plísňových postižení či oděrek. Pokud je kůže suchá, je třeba ji pravidelně zvláčňovat a odstraňovat zrohovatělé vrstvy. Doporučuje se také vyvarovat se rozmáčení pokožky nohou při koupeli. Vhodné jsou pravidelné návštěvy pedikéra , který by ale měl být na onemocnění předem upozorněn. Pedikér by měl být proškolen, jak pečovat o nohy diabetiků. Důležité je pedikůru provádět "na sucho" bez předchozího rozmáčení kůže, což je stále v pedikérské praxi běžné. Pokožka nohy diabetika je suchá, zrohovatělá, náchylná ke vzniku trhlin, které jsou snadno dostupnou branou pro vznik infekce. V pedikérských salonech se používají vydezinfikované nástroje a zkušení pedikéři vědí, že se kvůli snížené citlivosti nohou klienta musí vyvarovat jakýchkoli úkonům, které by mohly vést k poranění kůže. Klient totiž nemusí upozornit na zvýšený tlak či bolest, protože je prostě necítí. Do meziprstních prostor není vhodné aplikovat jakoukoli kosmetiku, pokud není předem schválena od lékaře, jelikož v těchto místech nejčastěji dochází k rozvoji plísňových infekcí. Také zatlačování kůžičky je v případě diabetiků velmi rizikové, jelikož při něm může dojít k poranění, které lehce způsobí nežádoucí bakteriální infekci.

PharmDr. Pavla Šubrtová, odborná farmaceutka

Zdroj:profipedikura.cz